top of page
website beheer  --  Bladmuziek

Bladmuziek zet je als pdf-bestand op de google-drive.  Daar staat een mapje voor ieder concert, bijvoorbeeld "2022-06", met één mapje voor ieder instument.

Bestanden van IMSLP gedownloaded moeten vaak hernoemd worden.  Voor deze website kun je beter alle bladmuziek-bestanden hernoemen:   Componist-Titel-Instrument (afkorting).

Als je bladmuziek van IMSLP downloadt, heb je soms meerdere partijen in een pdf-bestand.  Bijvoorbeeld één bestand met 1e-fluit, 2e-fluit én piccolo.  Die kun je gratis online uitsplitsen:

 1. Het pdf-bestand van IMSLP downloaden en hernoemen.  Bijvoorbeeld:  Beethoven-Sym05-fl

 2. Open het bestand en noteer hoeveel pagina's er per partij zijn.  Bijvoorbeeld: 1e-fluit bladzijden 1-6;  2e-fluit bladzijden 7-10;  piccolo bladzijden 11-12.

 3. Ga naar website  www.ilovepdf.com en klik op SplitPDF

 4. Upload je pdf-bestand en volg de instructie's om het uit te splitsen.  Wacht even en je krijgt op je PC gedownloaded een zip-bestand met de drie uitgesplitste bestanden.  

 5. Hernoem de nieuwe bestanden:

 •  Beethoven-Sym05-fl-1-6   wordt   Beethoven-Sym05-fl1​

 •  Beethoven-Sym05-fl-7-10   wordt   Beethoven-Sym05-fl2

 •  Beethoven-Sym05-fl-11-12  wordt    Beethoven-Sym05-picc

   6.  Deze bestanden naar de google-drive uploaden.

GSO-webm-bladmuziek.png

HINTS:

 • Doe bladmuziek voor blazers en slagwerk in één mapje per instrument.  Bijvoorbeeld:  1e-fluit, 2e-fluit en piccolo allemaal in mapje "fluit".

 • Voor de strijkerspartijen, zet eerst "schone" (onbetekende) partijen erop.  Als je dan betekende partijen krijgt, kun je deze ook uploaden (met een "-betekend" of zo toegevoegd aan de naam, maar laat de schone partijen ook staan.

 • Blazerspartijen hebben soms een "originele" versie en een "getransponeerde" versie.  Bijvoorbeeld:  klarinet in A  (origineel)  met klarinet in Bb ook beschikbaar.  Zet deze allebei op de google-drive, dan kunnen de spelers voor een getransponeerde partij kiezen, als ze dat willen.

NIEUW CONCERT:

 • Op de google-drive onder bladmuziek, maak een nieuw mapje met het jaar en maand-of-seizoen van het concert, bijvoorbeeld "2024-voorjaar"

 • Onder dit mapje, maak je nieuwe sub-mapjes voor ieder instrument, met nederlandse namen:

  • 1e-viool;  2e-viool;  altviool;  cello;  contrabas;  fluit;  hobo;  klarinet;  fagot;  hoorn;  trompet;  trombone;  tuba;  slagwerk;  harp;  piano;  partituur

Screenshot 2024-03-24 at 18.09.36.png
bottom of page